„Tudomásunkra jutott, hogy mintegy három órával ezelőtt őrizet alatt a Hamovnyicseszkij bíróságra szállították az exminiszterelnököt, Vlagyimir Putyint”. Ezekkel a szavakkal indul az az ötven másodperces félelmetesen valósághű álhíradó-riport amelyet pár nap alatt több, mint kétmillióan néztek meg a Youtube-on.

Az orosz híradókra jellemzően hadaró női hanggal kommentált képeken, a megtört Putyin az orosz bíróságokon a vádlottak ráccsal elkerített részén ül. Az (ex)kormányfőt nagyértékű lopással, sikkasztással, sőt terrorcselekmény szervezésében való részvétellel vádolják, utalva a máig megoldatlan 1999-es oroszországi házrobbantásokra, melyeknek sokak szerint nagy szerepük volt abban, hogy a csecsen terroristákkal szemben kemény hangot megütő Putyin népszerűsége gyorsan az egekbe szökött.

A videó emellett megidézi Mihail Hodorkovszkij perét is, nem csak hangulatában, hanem apró kikacsintással is: a videóban megemlített Viktor Danyilkin bíró valós személy, aki a Hodorkovszkij-ügyben is eljárt. Továbbá az eredeti pár nap alatt többmilliós nézettséget produkáló videó már nem érhető el a Youtube-on, Cyril Tuschi és a LALA Films szerzői jogi követelései miatt. Tuschi orosz származású német filmrendező, akinek a JUKOSZ-üggyel foglalkozó, Hodorkovszkij című dokumentumfilmjét tavaly februárban mutatták be.

A videó célja alighanem az miniszterelnök lejáratása volt, ugyanakkor sokak szerint a nem éppen sportszerű támadás visszafelé is elsülhet, szimpátiát ébresztve a meghurcolt Putyin iránt. Bár az eredeti videó nagy port kavart, (több mint 18ezer kommenttel, melyek egy része a rendező Oscar-díjjal való kitüntetése mellett érvelt) hivatalosan sem Tuschi, sem a Kreml nem reagált a történtekre.