Holland melegjogi aktivisták Putyin-ellenes kampánya új mémet indított el a neten. A koncepció pofonegyszerű, ha nem értesz egyet az új orosz melegjogi törvényekkel, varázsolj egy szivárványt a kedvenc Putyin-képedre. Az eredmény szemet gyönyörködtető.

Az orosz melegeknek hagyományosan hányattatott a sorsa. A kommunizmus alatt büntetőjogi kategória volt a homoszexualitás, és a rendszerváltás nem csak a dekriminalizációt, de az ortodox egyház erősödését is magával hozta. Az orosz társadalom egyáltalán nem toleráns, közvéleménykutatási adatok szerint az emberek kétharmada egyetért azzal, hogy a homoszexualitás erkölcsileg rossz és elítélendő. Az ortodox homofób aktivisták számban alighanem túltesznek az orosz LGBT-mozgalom tagságán és rendszeresen sportot űznek a melegjogi rendezvények szétveréséből.

Mintha mindez még nem lenne elég, az orosz kormány is kihasználja a helyzetet, hogy olcsó pontokat szerezzen a konzervatív szavazóinál. A melegek szekírozása különösebben nem zavar senkit, de jó pont az erősen vallásos emberek szemében. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Duma épp egy „homoszexuális propaganda”-ellenes törvényt tárgyal, mely törvényellenesnek minősít minden melegjogi nyilvános rendezvényt és a melegekről szóló információk terjesztését kiskorúak részére. Ráadásul a törvény egy kalap alá vonja a pedofíliát és a homoszexualitást tovább nehezítve így az orosz melegek helyzetét.

Erre reagálva holland LGBT-aktivisták hétfő délután „hideg fogadtatásban” részesítik az Amszterdamba érkező Putyint. A szolidaritás tüntetés Facebook íventje szerint, nagyságrendileg kétezer résztvevőre lehet majd számítani.

Ezt a rendezvényt és a kapcsolódó petíciót támogatandó hozták létre a Putinarainbow tumblr-blogot. A blog leírása arra buzdít, hogy aki egyetért azzal, hogy „a világ több szivárvánnyal néz ki jobban, és nem kevesebbel”, az töltsön fel egy szivárványos Putyint, vagy ossza meg kedvenc változatát. Alább a legjobbak.

Ha tetszett a poszt, lájkolj minket a Facebookon