Vlagyimir Putyinnak mélyen a zsebébe kellett nyúlnia ahhoz, hogy megmentse a kis Vera Szmolnyikova életét. No, nem a sajátjába, szerencsére, hiszen az egész állami költségvetés a rendelkezésére áll, de tény, hogy a szívátültetésre szoruló négyéves orosz kislányt egy állami teherszállító repülőgép vitte Olaszországba, és a család 630ezer eurós támogatásban részesült a nagy költségek fedezésére. Most, hogy Vera meggyógyulni látszik, Putyin benyújtotta a cechet – a kislány és családja kamerák kereszttüzében feszengett a Kreml egyik dísztermében, míg Putyin személyes jelenlétével tett újfent tanúbizonyságot emberszeretetéről és gondoskodó természetéről. Egy gyermek életéért kicsit megtolni az állami propaganda szekerét nem nagy áldozat, de hol vannak a populizmus határai, ha egy súlyos beteg kisgyereket és családját a népszerűség növelésére felhasználni már nem is kelt különösebb feltűnést?

Egy évvel ezelőtt az alig hároméves Vera Szmolnyikovának nem sok esélye volt a túlélésre. A kislánynak sürgősen új szívre volt szüksége, Oroszországban azonban nem végeznek ilyen operációkat ilyen fiatal gyerekeknél. Ekkor azonban előkerült, szinte a semmiből, Vlagyimir Putyin, aki kölcsönadta a Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának egyik Il-76-os teherszállító repülőgépét az Olaszországba igyekvő Szmolnyikov családnak és magának Silvio Berlusconinak a pártfogolására bízta a kis orosz beteget. Vera operációja sikeres volt, és Oroszországba való visszatérésük alkalmából maga Putyin fogadta a családot a Kremlben. A bájos, egyelőre még mozgáskoordinációs problémákkal bajlódó gyerek mellett még a zord Putyinnak is könnyű dolga volt szerethető nagybácsinak tűnni, ami aztán azzal az eredménnyel járt, hogy a sajtóesemény egyszerre lett gusztustalan és cuki.

Persze Putyin mostanság igazán komoly nehézségekkel küszködik. Nem világos, hogy sikerülhet tartani a költségvetési egyensúlyt komoly megszorítások nélkül, ráadásul az erősödő ellenzéki mozgalmak is egyre több álmatlan éjszakát okozhatnak, és úgy néz, ki a kemény fellépésnek sincs pozitív hatása a népszerűségi-indexre. Az ennivaló kislányok életének megmentésének viszont van, csakhogy felmerül a kérdés, meddig lehet elmenni a populizmusban ahelyett, vagy anélkül, hogy érdemi kérdésekre kelljen válaszolni. Hogy ne menjünk messzire, itt van például rögtön az egészségügy, ami sok régióban olyan katasztrofális állapotban van, hogy sokszor tényleg racionálisabb füveket meg magokat rágcsálni, mint orvoshoz fordulni.

Vera Szmolnyikovát egyelőre mindez nem nagyon érdekli. Örül, hogy élhet, és mi is örülünk. De pár év múlva szembesülhet azzal a kényelmetlen kérdéssel, hogy tulajdonképpen minek is köszönheti életét. Nekünk érdemes már most elrágódni ezen.