Múlt hét végén nyilvánosságra kerültek az orosz parlamenti képviselők és kormánytisztviselők vagyonnyilatkozatai. Nemzetközi összehasonlításban Putyin nem keres valami jól.

Politikusok vagyonnyilatkozatait mindig izgalmas bizsergéssel a gyomrában kezd el olvasni az ember, hogy aztán újra és újra szembesüljön a ténnyel, hogy a „becsszó-alapon” működő nyilatkozatokra inkább jól megkomponált kormánypropagandaként kell tekinteni, mintsem az igazság forrására. Putyin nyilatkozatán például nem lehet fogást találni. Tavaly 5,8 millió rubelt (kb. 42 millió forintot) keresett, ami elég sok (pláne az orosz átlagkereső szemével nézve), de azért mégse nyílik ki tőle az ember zsebében a bicska. Ráadásul Putyin jól gazdálkodik a pénzével, van egy kis földecskéje, egy nagyobb, meg egy kisebb lakása és egy hatdarabos szovjet autógyűjteménye. Ez utóbbi már-már hiúságnak is tűnhet, de elég csak egy pillantást vetnünk a kollekcióra, hogy elérzékenyüljünk és irigykedve megbocsájtsuk az erre elvert milliókat.

Nem mindenkinek ilyen patikamérlegen kimért az ingatlanjainak és ingóságainak a listája. A leggazdagabb kormánytag Jurij Trutnyev – extermészetierőforrás-miniszter – például 210 millió rubelt (másfélmilliárd forintot) keresett csak tavaly, és a hat autójából egy se hazai gyártmány. Helyette olyan ízléstelenségeket tulajdonol, mint egy Porsche Cayenne Turbo, egy Maserati GranTurismo M145, egy Volkswagen Touareg és egy Nissan Patrol – mondjuk, utóbbi kettőt az én elméletem szerint csak a testőrség használja. De nem is baj Trutnyev arcátlan gazdasága, annál szerényebbnek tűnik az elnök.

De nem kirívó Putyin keresete a nemzetközi összehasonlítás alapján sem. Ugyan több, mint kétszer annyit keres, mint Orbán Viktor, de alulmarad a mérvadóbb nyugati államok vezetőivel szemben. Putyin 42 millió forintos éves jövedelmével szemben, David Cameron brit miniszterelnök például kb. 50 millió forintot, Angela Merkel pedig 64 milliót keres. (Érdekes kérdés, hogy megdumálják-e az európai vezetők egymással, mennyit nem ciki elkérni az államkasszából, vagy miért van az, hogy mindhárman nagyságrendileg ugyanannyit keresnek). A puritán európaiakkal szemben, Barack Obama kifejezetten jól, több mint 90 millió forintot keres egy év alatt.

A korrupció ellenes harc jegyében idén először, a vagyonnyilatkozatokat nem csak a legfelsőbb szinteken kellett leadni, a bürokrácia alsóbb szintjein is nyilatkoznak. Az elnöki kabinetvezetőnek, Szergej Ivanovnak október elsejéig kell jelentést tennie a vizsgálat eredményeiről. Mondjuk a világot megrengetni nem fogja.

Ha tetszett a poszt, lájkolj minket a Fészen