Legalább öt centi hó esett az éjjel itt Pesten és elszabadult a pokol. „Felfordult az ország a hó miatt” írja az [origo]. „Buda elveszett” harsogja az Index címlap.  A hvg.hu szerint „Az ország megbénult”. Mindeközben Oroszországban... 

Mindeközben Oroszországban enyhe a tél, nappal Moszkvában akár mínusz 10 fokig is felemelkedhetnek a hőmérő higanyszálai(!). Az előrejelzések szerint a héten több napon is több, mint öt centi hó fog esni, amiben nincs semmi meglepő, hiszen egy átlagos télen kábé ötvenszer havazik a fővárosban. Ráadásul tényleg nincs nagyon hideg, a híres vízkereszti fagyok mínusz húsz-harminc fokokat szoktak hozni január közepén, ilyenkor a legjobb rituálisan megmerítkezni egy tóban, de erről már írtunk is egyébként. Szóval míg mi öt centi hótól megbénulunk és felfordulunk, az oroszoknak ehhez sokkal több kell. Amikor viszont végre megérkezik az igazi orosz tél, Moszkvában is sok a kihívás. Például, hogy egyáltalán életben maradjon az ember. 

Az egyik veszélyt a borzasztó közlekedési dugók jelentik. A hirtelen leeső nagymennyiségű hó miatt ugyanis néha teljesen leáll az autópályákon a forgalom, így nem ritkák a száz-kétszáz kilométeres dugók sem, amikből a szó szoros értelmében néha napokig tart kikecmeregni. Ilyenkor a Különleges Helyzetek Minisztériuma mobil-konyhákat létesít és sátrakat állít fel az utak mellett és csak azért kell szurkolni, hogy az ember hamarabb találjon egy melegedőt, mint hogy teljesen kifogy az autóból a benzin. 

Az autó helyett gyalog közlekedő emberek sincsenek biztonságban, hiszen a téli hónapok alatt hajlamos rengeteg hó felgyülemleni a házak tetején, ami aztán több, mint kellemetlen helyzetet eredményez, ha valakinek a nyakába zúdul. A napsütéses időszakok után ráadásul nem ritkák a négy-öt méteresre is megnövő jégcsapok sem. Nem csoda, hogy moszkvai főpolgármester, Szergej Szobjanyin dühösen állapította meg a minap egy operatív gyűlésen, hogy bár több, mint négyszáz ház bukott meg egy ellenőrzésen, csak pár embert vontak eddig felelősségre. 

De ha megbírkózunk a tél okozta kihívásokkal, felhőtlen szórakozásra is alkalmat ad a sok hó. Az alábbi videón például egy ötemeletes ház tetejéről ugrálnak egy hókupacba unatkozó fiatalok. 

Ha tetszett a poszt, lájkolj minket a Facebookon. Mai bónuszvideónkban bemutatjuk, hogy szokás légvédelmi ágyúval autópályát tisztítani Oroszországban.