Szilveszter van, és Oroszországban, mielőtt megkezdődne a féktelen újévi mulatozás rituális tévénézésre gyűlnek a családok. Rituális, hiszen 1975 december 31-e óta minden évben kötelező jelleggel ugyanazt a filmet adja az állami tévé így az újév közeledtével. A sors iróniája avagy kellemes fürdőzést könnyed romantikus vígjáték amin helyenként sírva lehet röhögni. Ha ma hoznák be Magyarországra, biztos a Sors, vodka, szerelem címet kapná a keresztségben.

Igazából már írtunk a filmről, vagy öt éve, és Misa posztjának minden szava arany: 

"A tévéfilm minden egyes beállítása, mondata, dala, összes szereplője bevésődött a szovjet-orosz-posztszovjet-posztorosz-posztposzt tudatba és tudatalattiba. Mondjuk, úgy nem nehéz, hogy számítások szerint idén 37. alkalommal adja le az egyes csatorna - de még senki nem panaszkodott az ismétlések miatt. A történet egy lakótelepi környezetbe ágyazott klasszikus szerepcserés, tévedéses vígjáték, természetesen szilveszterkor játszódik, sok dallal és ivászattal. Az alapszituációt az teremti meg, hogy Moszkvában és Leningrádban két teljesen és szó szerint ugyanolyan lakótelepet építenek fel. A filmet felvezető animációs részben a lakótelepeket tervező mérnök és hivatalnok csatájába is bepillantunk. Zsenya, a főszereplő  a menyasszonyával köszöntené az újévet, de előtte a tradícióknak megfelelően a haverjaival elmennek a közfürdőbe, ahol alaposan bevodkáznak... Több részletet nem árulok el; igazából irigykedem azokra, akik először nézik meg." 

A Moszfilm jóvoltából az egész film megtekinthető a youtube-on angol felirattal (első rész, második rész). Jó szórakozást és boldog új évet kíván az Oroszok.postr.hu szerkesztősége.