A matrózok örök titkát akartuk megfejteni: mi a varázslatos abban, hogy vízen ringatózva tömény szeszt fogyaszt az ember, miközben annyi veszedelem veselkedik rá? A Városligeti-tóban ugyan se cápák, se kalózok, sem öles hullámok nem fenyegettek, viszont a harmincfokos meleg és a boruló csónak annál inkább jelentett veszélyt ránk és féltett kincseinkre: 5 üveg kíváló oroszországi vodkára.

Aki követi a blogot az tudja, hogy első vodkateszünkön azt kóstoltuk, ami a kezünk ügyébe akadt a sarki közértben, meg a családi polcokon, volt közte német, ukrán, magyar és orosz gyártmány is. A mostani válogatás koncepciózusabb és pazarabb volt, megfogattuk kommentelőink tanácsait, illetve Kovács Dávidnak köszönhetően egyenesen Oroszországból érkeztek hozzánk a körülbelül hasonló árkategóriába tartozó gabonanedűk. A tesztet vakon végeztük, random sorrendben, és közte klasszikus harapnivalókkal (kovászos uborka, füstölt szardínia, szendvicsek) igyekeztünk távol tartani a részegséget (vodkát csak garatratöltve érdemes kóstolni). Szempont volt a lágyság, karcosság, érdesség, acetonos-utóíz meg(nem)léte, szag-szagtalanság, első-második íz, a vodkákat 1-5 skálán értékeltük 5-en, tehát a legjobb eredmény az a 25 pont.

A markunkba került vodkák, és a sorrend:

Parlament -- 25 pont

A Parlamentet cimkéje legalján, lábjegyzetben szereplő vörös csillaga miatt nem forgalmazzák Magyarországon, azonban Németországból (vagy természetesen Oroszországból) könnyedén beszerezhető. A legfinomabbnak ítéltük. Nincs utóíz, kristálytiszta és selymes íz.

Imperia (Russzkij Sztandart) 2o pont

Ez a vodka 1894-re datálja megszületését. Szt.Pétervárott Mengyelejev (az a bizonyos) dolgozta ki a minőségi vodka receptúráját, melynek lényege a válogatott gabona, különleges tisztaságú és lágyságú víz, amit uráli kvarc segítségével tisztítanak meg. Állítólag így készül az Imperia is. Ízlett.

Talka -- 19 pont

A Talka szibériai vodka, gabonapárlat, mely olvadt forrásvízből készül (nemcsak cukorral, de mézzel: figyelem! ez nem az ízesítést jelenti, ezek nem ízesített vodkák). Ezüstön alapuló filtrációs eljárással készül. Kissé karcos kristályosság jellemzi.

Zeljonaja marka -- 15 pont

A 'Zöld márka' a nép márkája versenyen a vodka kategória győztese volt 2o11-ben. A Talkához hasonlóan ezüst filtrációval készül, de nem állítja hogy forrásvízből. Egyszerűségében és határozottságában szerethető vodka.

Sztolicsnaja -- 14 pont

Nyugaton a hetvenes évek óta legoroszabb vodkának brandelt Sztolinak, némi csalással, a Lettországban gyártott változatát kóstoltuk. Eredményén ronthatott, hogy mire rá került a sor már a hűtőtáska is csöpögött a hőségtől. Paprikásnak minősítettük.

A videóban részetesen bemutattuk az egyes vodkákat, és sztorizgattunk hozzá, Vagyim andalító és egyben meghökkentő olvasmánya nem fért bele a vágott verzióba, ki tudja, egyszer még feltöltjük, ott akkor jól esett. Óriási köszönet Annának a fényképezésért, és rendetlen társaságunk rendezéséért, illetve Dávidnak a vodkákért.

Folyt. hamarosan köv.