Ugye nem kell sokat magyarázkodnom miért gondoltuk úgy, hogy egy oroszblog nem igazi oroszblog addig, amíg nem rendez egy tisztességes vodkatesztet? Három év halogatás után vettük a bátorságot és leültünk a vizespoharak mellé. Stílusosan poszt-szovjet (tehát orosz és ukrán) vagy poszt-szovjetnek tűnő vodkákat kóstoltunk vakon, szám szerint hatot, amit egytől ötig pontoztunk is. Posztunkban tabukat döntögetünk, tuti tippeket adunk és egy színes-szagos videóval lerántjuk a leplet a blog szerzőiről.

Wodka Gorbatschow – Németország

„A különleges, hideg filtrációnak elnevezett eljárásnak köszönheti kivételes tisztaságát.”

A Gorbatschow vodka sajnos nem a főtitkár Gorbacsovról kapta a nevét. A neves vodkagyáros Gorbacsov család a forradalom elől menekült Pétervárról Berlinbe, ahol hamarosan folytatták ősi mesterségüket. Mára a Gorbatschow a németországi piacvezető, ez azonban semmire sem garancia. Hideg filtráció ide vagy oda, a markáns körömlakkos íztől és illattól mindenki hátán felállt egy kissé a szőr. Olcsó poén lenne egy oroszblogon a németek ízlésén viccelődni, de

Előnye: A németeknek ízlik.
Hátránya: A jó orosz vodka varázsa elveszett az évek során.

Ár: 2000-2500 Ft

9 pont 

Hortyica - Ukrajna

„Gyógyító hatású emlékezővízből készített vodka”

A Nemiroffal karöltve az ukrán piacon osztozkodó Hortyicáról már a kóstolás előtt tudtuk, akármi is következzen, a legjobb ár-értékű vodkát tartjuk a kezünkben. Ráadásul nem csak az ár, az érték is rendben van. „Szagban és ízben is semleges vodka”. Az emlékezővíz ami nem emlékezik semmire. Szerencsére.

Előnye: Jó minőség, botrányosan olcsón.
Hátránya: Itthon ritkán és drágán kapható.

Ár: 30 Hrivnya (kábé 810 Ft)

14 pont

Russzkij Sztandard - Oroszország

„Vizét Európa legnagyobb tavából, a jeges és kristálytiszta Ladoga-tóból nyeri, a felhasznált gabonát pedig a híres és páratlanul termékeny feketeföld, a csernozjom talajon termett őszi búza adja.”

A Russzkij Sztandard hírneve olyan, hogy áhítattól terhes csönd telepedett ránk valahányszor csak szóba került, ráadásul ez volt a válogatásunk egyértelműen legdrágább darabja is egyben. A kóstoláskor azonban, nem hogy az orosz standardnak nem felel meg, de még vodkának nevezni is csúfság. „Halál, pusztulat és gyötrelem.” „Érezni lehet rajta, hogy holnap fájni fog.” Én -1 pontot akartam adni, de ez szabályellenesnek lett ítélve. Így is a legutolsó lett.

Előnye: „A színe legalább olyan, mint a víznek.”
Hátránya: „Maga a pokol”.

Ár: 3000-3500 Ft

6 pont

Parlament – Oroszország

„A vodka-elegyhez tejet adnak hozzá, ami elnyeli a káros anyagokat.”

A Parlament nem piacvezető, nem prémium, nem nagyon ismert és a tejes kunsztot leszámítva különösebben nem is különleges. Csak éppen egy korrekt orosz vodka, amit szívesen isznak szentpétervári barátaim. Erősebb szaga ijesztőnek tűnhet elsőre, de ha az ember issza is nem csak szagolgatja, kellemes élményben lehet része. „Finom, bársonyos íz, semmilyen utóíze nincsen”.

Előnye: Ezt várjuk egy jó orosz vodkától.
Hátránya: Oroszországban élő ismerőseink privilégiuma.

Ár: 200-250 Rubel (1400-1800Ft)

14 pont

Kalinka – Magyarország

„A párlat és a kristálytiszta víz keveréke, Magyarországon egyedülállóan, 10 db aktív-szén oszlopon kerül leszűrésre”.

A vidéki gimnáziumi bulik elengedhetetlen kelléke, igaz ott szigorúan erősen keverve. Ez érthető, mert a Kalinkát megkapva felmerült a kérdés, hogy nem töltöttek-e viccből hígítót a poharunkba. Sajnos nem, tehát meg kellett inni és a kóstolók arcára kiült a szenvedés. Én ekkor már nagyon haza akartam menni.

Előnye: Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.
Hátránya: 18 év felett maradandó agykárosodást okoz.

Ár: 1700-2000 Ft

8 pont

Nemiroff – Ukrajna

„Stílusos, őszintén férfias vodka, ragyogó személyiséggel és némi méltósággal.”

Az ukrán piacot domináló vodkapáros külföldön is ismertebb tagja a Nemiroff. Az előző vodkák megpróbáltatásai után nehéz volt szavakba önteni az érzéseinket, csak a szorgos Misa80-tól maradt fenn feljegyzés – illetve tőlem is, idézek: „:(” – „az előzőhöz képest jobb, de azért itt is megérkezett a körömlakk-lemosó, hirtelen egy pörgős buli emléke csap meg” és jobb, ha hiszünk neki.

Előnye: Valóban férfias vodka.
Hátránya: Személyiség és méltóság-ügyben kevésbé meggyőző.

Ár: 2700-3000 Ft

10 pont

Tanulság.

Nem reprezentatív mintákban a poszt-szovjet vodkák határozottan jobban teljesítettek nyugati társaiknál, de jól látszik, hogy a „Made in the USSR” címke sem garancia a minőségre. Az itthon nem kapható vodkák (Hortyica, Parlament) viszont magasan a legjobbnak bizonyultak, alighanem mert mi tudjuk, mit kell hozatni a keleti széllel érkező ismerősökkel. Illetve, most már nem csak mi.

***

A vodkákat vakon, számunkra ismeretlen sorrendben kóstoltuk, és a négy pontozó pontjait összeadva rangsoroltuk. Fent az első idézet mindig az adott vodka marketing-osztályától származik, a többi a kóstolók feljegyzéseiből vegyesen. A gyönyörű helyszín biztosításáért Gingerinának, a videó elkészítéséért pedig Annának és Nikolnak vagyunk hálásak. Köszönet érte.

További kulisszatitkokért csatlakozz hozzánk a Facebookon!