Az orosz reggeliről, mondjuk inkább szovjet reggeliről a meleg vacsoramaradékok jutnak eszembe, amivel a nehéz és fagyos nap előtt meg- illetve feltölti magát a halandó. Régi, szovjetorosz filmek hangulatát idéző jelenet: az egyén kibotorkál a konyhába, az ablakból madártávlat nyílik: a sokadik emeleten vagyunk, majd előkerül a hűtőszekrényből egy fazék, és a gáztűzhelyen sercegve új értelmet nyer a pürével körített fasírt, a borscs, vagy a makaróni... Valamiért atlétatrikót is látok azon a bizonyos egyénen, és nagyon kócos fejet, kissé püffedt orcával. Másik kép.

Illatozó blincsiki, avagy olagyji (mini-palacsinta ld. képen), tejföl (tejszín), házi eperlekvár, fekete tea. Harmadik kép. Tojás, beirdalva megsütött virsli, egy szelet fekete kenyér, és nagggyon erős mustár (gorcsica) (ennek egy változata a képen).

Jómagam csak hétvégén dobok össze kiadós, meleg reggelit, és bevallom, időnként bizony előkerül az előző estéről megmaradt hajdina, saláta, vagy lazac, vagy frissen készül a zabkása sok-sok mézzel. Hétköznap egy sovány alma, körte, mellé bubliki (ld képen), a lányom kedvence kerül a cseppet sem étvágygerjesztő terítékre a nagy kapkodásban. A repertoárunk beszűkült, elszürkült, azonban új, friss impulzusok után kutatva, ihletet kaptam a reggelink alapos átrendezéséhez.

Itt van például ez (forrás itt). Tejszínnel készült rántotta hering kaviárral. A kaviár szerintem simán helyettesíthető akár magával a heringgel, vagy lazaccal. Ha mégis a kaviár lágy, finom ízét választanánk, a heringkavirának az az előnye, hogy előállítása nem veszélyezteti a kihalással érintett halfajokat, illetve nem kerül egetverően nagy összegbe.

Ez a recept egyébkéng nagyon óvatosan készül, a sütőben, mélyebb tálban. A tejszín egy részét a kivajazott tálban előmelegítjük, majd beleütjük a tojást, sózzuk, borsozzuk, és végül befedjük megint tejszínnel. Lefedve 12-15 percig kell főzni 16o fokon. Friss petrezselyemmel, kaporral, vagy spenóttal lehet megszórni, vagy akár poréhagyma karikákkal. Mmm, én biztosan kipróbálom holnap reggel (eredeti recept itt). Kommentbe a tapasztalatokat.