Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Röhögnek rajtunk az oroszok

Legalább öt centi hó esett az éjjel itt Pesten és elszabadult a pokol. "Felfordult az ország a hó miatt" írja az [origo]. "Buda elveszett" harsogja az Index címlap. A hvg.hu szerint "Az ország megbénult". Mindeközben Oroszországban...

Mindeközben Oroszországban enyhe a tél, nappal Moszkvában akár mínusz 10 fokig is felemelkedhetnek a hőmérő higanyszálai(!). Az előrejelzések szerint a héten több napon is több, mint öt centi hó fog esni, amiben nincs semmi meglepő, hiszen egy átlagos télen kábé ötvenszer havazik a fővárosban. Ráadásul tényleg nincs nagyon hideg, a híres vízkereszti fagyok mínusz húsz-harminc fokokat szoktak hozni január közepén, ilyenkor a legjobb rituálisan megmerítkezni egy tóban, de erről már írtunk is egyébként. Szóval míg mi öt centi hótól megbénulunk és felfordulunk, az oroszoknak ehhez sokkal több kell. Amikor viszont végre megérkezik az igazi orosz tél, Moszkvában is sok a kihívás. Például, hogy egyáltalán életben maradjon az ember.

6 Tovább

Második figyelmeztetés

Miközben a szombati képgaléria összeállításomra készültem - egy kis beharangozó -, belefutottam egy száznyolc darabos képcsarnokba a moszkvai Nagyszínházról. Lenyűgözött. Csodálatos, részletgazdag képek, amikkel (ha nem is mind a száznyolccal) szeretném megerősíteni - illetve megalapozni - olvasóinkban az elhatározást, hogy érdemes élni a múlt héten említett lehetőséggel. Miszerint az Urániában élő közvetítést nézhetünk meg a két ünnep között, vagy jövő tavasszal egyenesen a Balsoj Tyeatr-ból.

0 Tovább

Az első Hobbit film - premier előtt

Miután Peter Jackson filmtrilógiája divatba hozta Tolkient, lehetett tudni, hogy Zsákos Bilbo kalandjai is vászonra kerülnek előbb-utóbb. és tényleg, a héten bemutatják a sokak által várt Hobbit-filmet, hurrá. A Gyűrűk ura előzményévé átgyúrt, eredetileg gyerekmesének szánt sztorit eddig leginkább rajzfilmben dolgozták fel, élőszereplős verzió eddig csak egy született, 1985-ben (senki nem fog meglepődni, hiszen ebben a blogban írunk róla) egy szovjet tévéfilmet készített a leningrádi filmstúdió.  A címe: Mr. Bilbo Baggins Hobbit mesés utazása (Сказочное путешествие мистера Бильбо Беггинса Хоббита).

A nyolcvanas évek legbárgyúbb filmtrükkjeit (lásd még: Mesék felnőtteknek) használó, a klasszikus szovjet mesefilmek színvonalát meg sem közelítő bénázás lett belőle. Érdemes a 30. perc környékén feltűnő Gollamot megnézni, a maszkmester úgy tűnik, nem tudta rávenni a színészt komolyabb átváltozásokra. A főszereplő a rajzfilmek és a jacksoni filmek világához szokott szemünknek elég öregecske, de azért elég hobbitos. Az őt alakító színész, Mihail Danyilov ekkor 48 éves, ez az egyetlen főszerepe egész életében, a színházban Gogol Revizorjából Bobcsinszkijt játszotta, mondjuk az tényleg alkalmassá teszi Bilbora. Gandalf kevéssé tűnik komoly varázslónak, inkább idegbeteg bajkeverőnek. De nem ez a mélypont. Minden idők legbénább csatajelenetét egy rajz és egy balett-töredék összemontírozása produkálja (55. perc után) – Jackson vélhetőleg a Hobbit teljes harmadik részét eme pármásodperces történés kifejtésének szenteli. A film nézése közben végig azon gondolkodtam, hogy a könyvek adaptációira kényes Tolkien és örökösei hogyan engedhették meg ezt a verziót. Gyanítom, sehogy.

1991-ben belekezdtek egy rajzfilmes feldolgozásba is az oroszok, de a Hegy kincse munkacímen futó projekt félbeszakadt. A fennmaradt 6 perces elejéből az derül ki, hogy elég hófehérkés elképzeléseik voltak a törpök életéről.  Facebook-oldalunkon megnézhetik az elvetélt Hobbit-rajzfilm töredéket.

3 Tovább

Nagy műhó (semmiért?)

Azt talán kevesen gondolnák, hogy már Oroszországban is be kell vetni a hóágyúkat egy tisztességes téli környezet imitálására, nem is egészen erről lesz szó. Egy sokkal sajátosabb „havas csúcsot” (vagy holdbéli tájat?) szeretnék bemutatni, a Moszkvától 82 km távolságra található Voszkreszenk melletti Fehér hegyet, amit a közeli műtrágyagyár melléktermékből, foszforgipszből gyarapítanak napról napra.


A foszforgipsz nem sorolható a klasszikusan környezetszennyező anyagok közé, radioaktív elemtartalma, ami meghaladhatja a természetben előfordulható anyagokét, lehet káros hatással az emberi egészségre, tehát nem is kimondottan ártalmatlan. Nem csak hulladék, hanem az építőiparban is használatos anyagok is készülnek belőle, így tulajdonképpen a hegy egy raktár. Az Urál vidékén nem szokatlan az ilyen hegyek látványa, nem úgy Moszkva környékén.

0 Tovább

Aki megtanította Hollywoodnak a színészetet: a másik Csehov

Az író, az ikon, a mindenki által ismert Anton Pavlovics Csehov mellett a Csehov-családban van még valaki, aki a modern színházra hasonlóan nagy hatással bír, és lassan Magyarországon is elfoglalja méltó helyét a színházi képzés kánonjában: az író unokaöccse, Mihail Alekszandrovics Csehov. 1891-ben született, így még ismerhette nagybátyját, sőt, az író nagy színészi karriert jósolt neki gyerekkori bohóckodásai láttán. És tényleg.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Utolsó kommentek