Vannak fontos kérdések az életben. Hova lesz a hóember, ha elolvad? Hogy bírja el a mikulás a zsákját, ha mindenki ajándéka benne van? Mit csinálnak a sportolók, ha már nem bírják gyorsabban, magasabbra, bátrabban csinálni mint a többiek? Nos, a hóemberek és a mikulás ügyében még várnunk kell a válaszra, de a sportolók problémájára most egy rendhagyó megoldást láthatunk az idősebbik Klicskó testvértől, Vitalijtól. 

Mert mit szoktunk meg a sportolóktól? Sokszor maradnak a sport közelében, edzősködnek, elnökösködnek, képviselnek. Sokszor nem maradnak a sport közelében, és magunkfajta egyszerű halandó lesz belőlük. Néha egyik-másik elmegy majomnak celebnek a tévébe, vagy néha-néha a politikába. De olyat, hogy egy sportoló komoly szerepet betöltő politikai párt első embere legyen, még nem látott a világ. Márpedig Vitalij Klicskoval most éppen ez történik. 

Bevallom akárhogy küzdök az előítéletek ellen, a Klicsko testvérekről nem az intelligencia szó jut eszembe először, dehát az vesse rám az első követ akinek egy, vagyis két kétméteres hústoronyról, akiket főleg verekedni lát egy akadémiai székfoglaló jut az eszébe. Pedig éppen Vitalijnak még doktorija is van, igaz a sportdoktori címtől mifelénk egy kissé keserű az ember szája. De Klicskoék aktívan jótékonykodnak is és Vitalijt a Német állam is kitüntette a német-ukrán kapcsolatok javításáért tett érdemeiért. 

Muszáj fenntartanunk hát azt a lehetőséget, hogy Vitalij nem annyira buta amilyen erős, viszont majdnem olyan népszerű. A kampányidőszakban készült közvéleménykutatások szerint Klicsko messze a legnépszerűbb ukrán politikus volt szeptemberben. Putyin óta tudjuk, hogy a macsó imázs vonzó tud lenni, Klicsko pedig a kampányidőszak derekán vert péppé négy menet alatt egy hepciáskodó szír származású németet. 

Vitalij politikai sikereit is jól mutatja, hogy pártja az UDAR (vagyis ÜTÉS!!) lett az a politikai erő, amely alternatívát nyújtott a Janukovics és Timosenkoban is csalódott ukrán szavazóknak, ráadásul nem köteleződött el teljesen sem az ukrán sem az orosz nyelvű lakosság mellett sem. Ennek megfelelően sokáig az UDAR-t második helyre várták a választásokon, és bár végül harmadik helyen végzett a mandátumok kevesebb, mint 10%-ával, fontos szerepet tölthet be a választások után is. A választásokon nyertes Régiók pártjának ugyanis nincs meg a parlamenti többséghez szükséges 226 mandátuma, a hiányzó 38 mandátumhoz legközelebb viszont pont a 40 mandátumos UDAR áll. Ráadásul több ellenzéki párttal ellentétben, az UDAR nem írt alá nyilatkozatot a kampányban arról, hogy nem hajlandó koalícióra lépni Janukovicsékkal. 

Mindezek ellenére Klicsko nem siet a kormányba, és egyelőre a véleménye szerint elcsalt választások megismétlése mellett kampányol. Kellő politikai érzékről és némi populizmusról tanúbizonyságot téve úgy nyilatkozott, az UDAR politikusai nem a képviselői székért vagy fizetésért indultak a választásokon, ezért készek is visszalépni a mandátumuktól, amennyiben a többi ellenzéki párt követi példájukat, ezzel is csökkentve az új Rada legitimációját. 

Viktor Janukovics hatalmát nehéz lesz megdönteni, és meglehet, hogy a Régiók Pártja a kommunistákkal és pár függetlennel karöltve könnyedén kormányt fognak tudni alakítani. Ha azonban Klicsko komolyan veszi a politizálást ellenzékben, könnyen meglehet, hogy hosszú időre számolni kell vele az ukrán politikában. Márpedig 41 évesen a kesztyűt és a pofonokat drága öltönyökre és beszédekre cserélni lehet, hogy nem is olyan nehéz döntés. 

*

Ha eleged van a politikából és inkább megnéznél egy videót a Klicsko testvérek legszebb pillanatairól, csatlakozz hozzánk a Facebookon!