Nem rossz dolog az utcán egy babuskától pirogot venni, általában finom, de nekem már volt kis gyomorrontásom is, és a saurma/ saverma (girosz) is boldogíthat, de ma már kellemesen be lehet ülni gyors és kibírható áru helyekre is. Az (át)utazó számára némi betekintést nyújt az alábbi ajánló, ha nem akar éppenséggel mekiben enni. A lenti helyek megfizethetőek, és gyorsan, kulturáltan lehet jót, finomat enni.

 

 Mu-Mu

Hagyományos és újrafogalmazott orosz, és nemzetközi ételeket kínálnak a borscstól a házi metéltes tyúkhúslevesen át a spenótos krémlevesig. Ehetünk itt szusit és pizzát is, de a legszélesebb választék az az orosz konyhából merít. Reggelit is készítenek, az unos-unt tojás mellett háromféle kását ehetünk (zab, rizs és dara), és a kedvencem a krumplis olagyji (ami egy kicsi vastag palacsinta). A hely erőssége a saláták, előételek, az italofonoknak ugyan ott van a rukkola paradicsommal, a fitnesz-mániásoknak a csirkemelles cézár, de részemről a sárgarépás-tonhalas mimóza, vagy a tengergyümölcsei sült hagymával a nyerő.

Jelki-Palki

Hagyományos orosz, kaukázusi, európai konyha. Harmincöt jelki-palki működik már (csak) Moszkvában. Megfizethető és nagyon finom. A belső kialakítás egy nagyobb orosz faházat idéz, népies motívumok, szekér, népi viseletbe öltözött személyzet.

Kedvencem a tyelega: fizetsz egy tálat, s degeszre eszed magad a salátás-előételes asztalról válogatva. A sikere talán az egyszerűségében rejlik, kínálnak például szalonnát fokhagymával, heringet főtt krumplival, vöröskaviárt zsemlyével, vagy krumplipürét fasirttal. Többféle saslik, és grillezett hús, hal, egytálételek és levesek mellett újítás a spanyol menü, és a nagyböjti kínálat.

Oki-Doki

Amerikai, európai és japán konyha. Nem oly kiterjedt lánc, de már több üzlete is van Moszkvában. Tágas terek, színes meglepetésszerű design megoldások és kontrasztként indusztriál bútorok. Nagyon gazdag szusi és távolkeleti ihletésű salátaválaszték, nem spórolós árakkal, de még nem a szuperdrága kategoriában. Már a szájt is rendkívül izgalmas, a halacskákkal együtt úszhatunk át a mennyei ízek világába. Roll Philadelphia, emeletes hamburger, tonhal tartár, melegsaláták, többféle ízű gyümölcsös vízipipa, amit különleges koktélokkal kínálnak és játszósarok a gyerekeknek.

Kis-Mis

Az üzbég konyha színe-java, a város több pontján. A beltér tradícionális hangulatú, bár kissé gyanúsan oroszos, igaz a személyzet üzbég népvisletben van. Aijran-t, és üzbég teát kap a vendég indításnak. A legjobb itt, a dasztarhan, üzbég eszem-iszom asztal: halak, vadak, saláták, előételek, friss zöldek (koriander, petrezselyem, kapor, hagyma), köretek sévdasztalosan. Mellé húsos vagy halas saslikot érdemes választani, de mennyeiek az üzbég levesek, a bárányból készült lagman, a csirkehúsos házi metéltes ugra-os, a csucsvara házi készítésű tésztabatyúk bárányhússal. Az édességeket nem lehet kihagyni a tea mellé.