Több kört futott egy (hiányos tartalmú, viszont angol nyelvű) link közösségi oldalakon, hírportálokon. Az egyik híres szovjet szobrász (ha nem is a leghíresebb, de a legszovjetebb), Szergej Merkurov, megannyi Sztálin-szobor megalkotója állítólag elkészítette, állítólag 1931-ben a szovjet szexábécét. Ami tény: van egy füzetecske, benne az orosz ábécé 36 (!) betűje, akvarell, 18,5x24,5 cm-es képek, minden betű tömény pornóval illusztrálva. Ami furcsává teszi az egészet: 1931-ben, ahogyan most is, az orosz ábécé 33 betűből állt. Az 1918-as írásreform kivett a rendszerből négy betűt: ѳ (= fita, már addig is csak egyházi szövegekben használták), i (= i, az egységesítés érdekében csak egyféle i maradt, az и), ѣ (= jaty, ez régebben önálló hangértékkel bírt, de később teljesen e-vé vált, maga az írásjel a régi orosz írás politikai szimbóluma lett), ѵ (= izsica, ez is i betű volt, régi egyházi szövegekben fordult elő). Az élesszemű és számolásban jeles olvasó biztos észrevette, hogy egy betűvel még adós vagyok: az opcionális (vagyis írásban nem kötelezően jelölt) ё betű része a 33 betűből álló máig használatos orosz ábécének, és bár már a 18. század végétől használták, a reform előtti ábécékben nem jelölték.

Mindebből következően az 1931-re datált képsorozat egy 1918-ban megszüntetett ábécének állít emléket. Innentől két variáció között zajlik a vita az orosznyelvű fórumokban: vagy tényleg Merkurov készítette a rajzokat 1931-ben, és önmaga álcázása érdekében nyúlt a régi ábécéhez (ezt a verziót támasztja alá az is, hogy a füzet címlapján egy kitalált festő I. Ivanov neve áll szerzőként, aki a leírás szerint 1886 és 1924 között élt), vagy kamu az egész, egy ügyeskezű, ugyanakkor szexuálisan túlfűtött festő viccéről van szó, az utókor meg Merkurovval játszik, aki a legvonalasabb szobrász volt (itt is vannak erős érvek: Merkurov hivatalos életrajzában szó sincs ilyen füzetecskéről, a múzeumában sincs kiállítva ilyesmi).   

Személy szerint én jobban szeretnék hinni az első verzióban; látom magam előtt az 50. születésnapjára készülő Merkurovot, már elege van a sok Sztálinból és Leninből (akit még a zürichi egyetemen 1902-ben szervezett tüntetésekről ismert), a halotti maszkokból (Tolsztoj, Bulgakov, meg a fél politikai vezérkar maszkját ő vette le), végre valami életszagúra vágyott. Felrémlik benne Kropotkin barátsága, müncheni és párizsi tanulóéveire emlékezve szórakoztatja magát. Ha végignézzük a képeket, utána már nehéz Merkurov szobrait úgy nézni, hogy nem erotikus utalásokat keresünk rajtuk.

Hova dugja Tolsztoj a kezét?

Miért tapizza magát Sztálin?

További képek a szexábécéből. Lehet, hogy így könnyebb megjegyezni a cirill betűket.

Szeress minket a facebook-oldalunkon és a sorozat további tagjait is megleled.