Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A világ első metrógalériája

A moszkvai metróban a közhiedelemmel ellentétben nem csak az állomások számítanak komoly látványosságnak, hanem gyakran maguk a metrószerelvények is. Többet bizonyos személyek vagy események tiszteletére neveztek el, s néhány "tematikus szerelvény" is közlekedik Moszkva alatt, ilyen az "Akvarell" elnevezésű metró-galéria.

0 Tovább

Garázs a Gorkij Parkban. Dása Zsukova projektje

Az oligarcha feleségekről tudjuk, hogy szépek. Azt is tudjuk, hogy szeretnek pénzt költeni. Az sem nagy újság, hogy a divat világában sikeresek: hiszen legtöbbjük (ex)modell és szereti a szép ruhákat viselni, tervezni, vagy éppen írni róluk. A művészeti mecenatúra üdítő jelenség a palettán, pláne, ha az Egyesült Királyság harmadik leggazdagabb embere (néhány éve még a leggazdagabb) pénzeli, méghozzá Oroszországban.

Gigantikus projektbe fogott Dása Zsukova, a focicsapatáról, és a világon a legnagyobb jachtjáról elhíresült Roman Abramovics párja. A harmincegy éves Dása Moszkva egyik legmerészebb és véleményem szerint legmarkánsabb beruházását hozta tető alá: valódi, friss, ropogós Kortárs Művészeti Központtal ajándékozza meg Oroszország fővárosát, méghozzá olyan helyszínen, ami több mint húsz évtizede csupán fáival lehel friss levegőt a szmogos fővárosi keringésbe.

0 Tovább

Idill a metropoliszból

Moszkvában hivatalosan több mint tizenegymillióan laknak. Becslések szerint az illegális bevándorlókkal együtt ez a szám ennek akár a másfélszerese is lehet. Ráadásul a vízfejű ország fővárosának komoly ipara is van. Tizenötmillió szomszéd és rengeteg gyár mellett nehéz egy meghitt helyszínt találni a kikapcsolódásra és bizony el kell viselni, ha egy óriási kémény néha eltakarja a napot. Ezt a témát boncolgatják Aleksandr Gronszkij képei, melyek harmadik helyet értek el a Daily Life-kategóriában az idei World Press Photo kiállításon.

3 Tovább

Orosz kis- és nagy kutyák

Lajka, az orosz tajga kincse.

Bár a szó hallatán mindenkinek a Szputnyik jut eszébe, annak a drága, szerencsétlen kutyának csak a neve volt Lajka, fajtáját tekintve keverék volt. A lajkának három típusát különböztetik meg. Létezik nyugat-szibériai, kelet-szibériai és orosz-európai lajka. Ők a vadászok védelmezői, munkatársai, mindenes vadászkutyák. Zsákmányállata a kis vadtól (mókus, nyest, fácán) a nagy vadakig terjed (jávor, vaddisznó, medve, tigris). El sem tudom képzelni, ki akar mókusra vadászni… Azt írják róluk, hogy a csapát mindig némán követik, hangjukat csak akkor hallatják amikor a vadat már megállították. Hangszínükből állítólag egy jó vadász meg tudja mondani, hogy milyen állatot találtak. A lajka elnevezés is munkastílusára utal, a szó a lájáty (ugatni) igéből eredeztethető. Különleges szépségű kutya, amelyikben a tenyésztés során igyekeztek megőrizni a fajta ősi adottságait, ezért a ma élő egyedekben is kifejezetten erős a vadászösztön.

4 Tovább

Az orosz konyha megújítása

Anatolij Komm, a 45 éves sztárszakács azt vette a fejébe, hogy kitalálja az új orosz konyhát és felteszi a világ gasztronómiai térképére.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek