Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

A legbefolyásosabb orosz

Ki a legbefolyásosabb orosz ma a világon? Szerintem kevés olyan embert találunk, aki erre a kérdésre ne csücsörítené a száját Pu formát öltve. Ezen kevesek közé tartozik a Time szerkesztőcsapata, ők ugyanis a világ 100 legbefolyásosabb embere közé csak egy oroszt választottak 2013-ban, és az nem az orosz elnök volt. Hanem egy Igor Ivanovics Szecsin névre hallgató tag.

1 Tovább

Putyin zsebében turkálva

Múlt hét végén nyilvánosságra kerültek az orosz parlamenti képviselők és kormánytisztviselők vagyonnyilatkozatai. Nemzetközi összehasonlításban Putyin nem keres valami jól.

Politikusok vagyonnyilatkozatait mindig izgalmas bizsergéssel a gyomrában kezd el olvasni az ember, hogy aztán újra és újra szembesüljön a ténnyel, hogy a "becsszó-alapon" működő nyilatkozatokra inkább jól megkomponált kormánypropagandaként kell tekinteni, mintsem az igazság forrására. Putyin nyilatkozatán például nem lehet fogást találni. Tavaly 5,8 millió rubelt (kb. 42 millió forintot) keresett, ami elég sok (pláne az orosz átlagkereső szemével nézve), de azért mégse nyílik ki tőle az ember zsebében a bicska. Ráadásul Putyin jól gazdálkodik a pénzével, van egy kis földecskéje, egy nagyobb, meg egy kisebb lakása és egy hatdarabos szovjet autógyűjteménye. Ez utóbbi már-már hiúságnak is tűnhet, de elég csak egy pillantást vetnünk a kollekcióra, hogy elérzékenyüljünk és irigykedve megbocsájtsuk az erre elvert milliókat.

0 Tovább

Putyin egy szivárvány

Holland melegjogi aktivisták Putyin-ellenes kampánya új mémet indított el a neten. A koncepció pofonegyszerű, ha nem értesz egyet az új orosz melegjogi törvényekkel, varázsolj egy szivárványt a kedvenc Putyin-képedre. Az eredmény szemet gyönyörködtető.

Az orosz melegeknek hagyományosan hányattatott a sorsa. A kommunizmus alatt büntetőjogi kategória volt a homoszexualitás, és a rendszerváltás nem csak a dekriminalizációt, de az ortodox egyház erősödését is magával hozta. Az orosz társadalom egyáltalán nem toleráns, közvéleménykutatási adatok szerint az emberek kétharmada egyetért azzal, hogy a homoszexualitás erkölcsileg rossz és elítélendő. Az ortodox homofób aktivisták számban alighanem túltesznek az orosz LGBT-mozgalom tagságán és rendszeresen sportot űznek a melegjogi rendezvények szétveréséből.

0 Tovább

Putyin az utolsókat rúghatja

Hiába tagad az elnöki szóvivő, egyre több forrásból nyer megerősítést a hír, hogy Putyin egészségügyi problémákkal küzd. És bár egy stresszes életet élő hatvanéves ember esetében igazából annak kéne hírnek lennie, ha semmije nem fájna, Putyin betegsége komoly kérdéseket vet fel a putyini rezsim jövőjével kapcsolatban.

November elején olvashattuk, hogy Putyin keveset mozdul ki elnöki rezidenciájáról - mondván nem akar közlekedési dugókat okozni. (No hiszen). Ráadásul a több, mint tíz év alatt hagyománnyá váló novemberi Egyenes Adás Vlagyimir Putyinnal című maratoni élő tévés szereplését is áttették nyárra - mondván ne fagyoskodjanak a kérdező emberek a hidegben. (No hiszen). A minap pedig Josihiko Noda mondta le oroszországi vizitjét, Putyin rossz egészségi állapotára hivatkozva. Az elnöki szóvivő Peszkov tagad - mondván Noda látogatásának nem volt lefixálva az időpontja, Putyin, egyébként kiváló, egészségének ehhez semmi köze, ilyet mondani meg egyébként is etikátlan. (No hiszen).

1 Tovább

Próbáld ki az oroszok kedvenc népi játékát!

Gorodki. Ez a neve a legkésőbb a 18. század első felében kialakult, a 19 század elejére pedig egész Oroszországot behálózó játéknak. A szabályok egyszerűek: egy nagy fahusánggal kell eltalálni először 13 aztán 6,5 méterről különböző alakzatokba összerakott öt kis (kb. 20 cm hosszú, 5 cm. átmérőjű) fahasábot. Nagyjából azt lehet mondani, hogy a tekének egy különösen nehéz változata. Előnye, hogy bármelyik erdei tisztáson pár perces tereprendezés után helyben talált sporteszközökkel vidáman lehet bajnokságot szervezni. Hátránya, hogy baromi nehéz, sokat kell gyakorolni egy kis sikerélményért.

0 Tovább

Oroszok

blogavatar

Oroszország, nagy ország. És milyen izgalmas! Levél: azoroszok [kukac] gmail.com

Legfrissebb bejegyzések

Utolsó kommentek