Rossz az, aki rosszra gondol. Ez a cikk a Romanov ház két tagjának, III. Sándor és II. Miklós orosz cároknak illetve családjuknak készített húsvéti tojásokról szól. Ötven tojás, amit Peter Carl Fabergé, francia ötvös mester készített 1885 és 1917 között. Ezek azok a csodálatos darabok, amelyeket Fabergé tojásoknak nevez a világ. És ez nem túlzás. Kevés a földön az olyan ötvös-remek, ami annyira becses és értékes lenne az utókor számára, mint ezek a darabok.
Kommunalka: metafora és valóság
"A kommunalka a szovjet élet kiváló metaforája: a kommunalkában ugyanis lehetetlen az élet, ugyanakkor másféle élet sem lehetséges, mert a kommunalkából gyakorlatilag nem lehet elköltözni. Ez a kombináció tehát, hogy így élni lehetetlen, de másképp élni is lehetetlen, nagyon pontosan leírja a szovjet életszituációt. A szovjet élet egyéb formái, mint például a láger, nem egyebek, mint a kommunalka különböző megjelenési módjai. Azt hiszem, egy nyugati ember egyszerűen képtelen felfogni, hogyan tudják emberek saját magukat ilyen kínlódásra, ilyen tömeglétre kárhoztatni: volt módom erről megbizonyosodni, amikor nyugaton kommunalka-installációkat csináltam. Hogy mindenki egy konyhában főzzön, egy vécére járjon: ez egyszerűen nem fért bele az emberek fejébe.
A kommunalka centrális tere a folyosó és a konyha. A folyosón minden kitudódik, ami a szomszédoknál zajlik. A konyha viszont nem egyszerűen a főzés helyszíne, hanem afféle agóra, ahol a köz ügyeit megtárgyalják, ahol a lakókat érintő döntéseket hozzák, ahol a hatalom képviselőivel találkoznak. De ez egyúttal a civakodások, veszekedések és megbánások tere is." Ilja Kabakov
Francoise Huguier: Kommunalka, 2008
Ikon a ladikon
A mozgótemplomok nem idegenek a kereszténység történetében, így a pravoszlávia esetében sem. Kezdetben leggyakrabban missziós célokra vetették be őket, majd később akkor is, ha éppen felújítottak egy templomot, vagy éppenséggel nem is volt - ez elsősorban a perifériára, vagy az elmaradottabb területekre jellemző, amiből a XVIII-XIX. század idején bőven akadt Oroszországban.
Az első mobil ortodox templom 1724-ben készült el, a kereszténységet éppen felvevő kalmük kán Bakszadaj-Dzsordzsi (keresztségben Pjotr Tajsin) részére. A XIX. század végén XX. század elején pedig bevett szokássá vált, hogy kiszállt az egyház 2-3 napra egy templommal a ritkán vagy alig lakott távoli területekre.
A Szent Miklós
Az első úszó Szent Miklós nevét viselő pravoszláv templom 1910-ben készült el a Volgán egy asztrahányi "nagypolgár" N. E. Jankov felajánlásával, mégpedig a Kalóz nevezetű vontatóhajóból. Az úszó templomok hagyománya manapság is reneszánszát éli, főleg a Volgán és a Donon, de Szibériában nem kevésbé. Meg kell említsük a katonai templomokat is: 2011-től két a Csendes-óceánon szolgálatot teljesítő tengeralattjárón (Sárkányölő Szent György és Cseljabinszk) is működik mobilkápolna, ahol azonban biztonságtechnikai okokból nem lehet gyertyát gyújtani.
Sztálin-kultusz. Ma
Moszkvai tudósítónk a győzelem napján a városban barangolva a Kommunista Párt rendezvényébe botlott. Egyik-másik képről nehéz megmondani, hogy 2012-ben vagy hatvan évvel korábban születtek.
Hol együnk Moszkvában, Pétervárott?
Nem rossz dolog az utcán egy babuskától pirogot venni, általában finom, de nekem már volt kis gyomorrontásom is, és a saurma/ saverma (girosz) is boldogíthat, de ma már kellemesen be lehet ülni gyors és kibírható áru helyekre is. Az (át)utazó számára némi betekintést nyújt az alábbi ajánló, ha nem akar éppenséggel mekiben enni. A lenti helyek megfizethetőek, és gyorsan, kulturáltan lehet jót, finomat enni.
Hagyományos és újrafogalmazott orosz, és nemzetközi ételeket kínálnak a borscstól a házi metéltes tyúkhúslevesen át a spenótos krémlevesig. Ehetünk itt szusit és pizzát is, de a legszélesebb választék az az orosz konyhából merít. Reggelit is készítenek, az unos-unt tojás mellett háromféle kását ehetünk (zab, rizs és dara), és a kedvencem a krumplis olagyji (ami egy kicsi vastag palacsinta). A hely erőssége a saláták, előételek, az italofonoknak ugyan ott van a rukkola paradicsommal, a fitnesz-mániásoknak a csirkemelles cézár, de részemről a sárgarépás-tonhalas mimóza, vagy a tengergyümölcsei sült hagymával a nyerő.
Utolsó kommentek